Açık ve Uzaktan Eğitim Alanında Yeniliklerle Dolu Bir Yıl: 2022 Değerlendirmesi

  2023 yılına adım attığımız bugünlerde 12. yılını geride bırakmaya hazırlanan İstanbul Üniversitesi’nin marka değeri AUZEF, bünyesindeki 46 aktif program ile Türkiye’nin önde gelen dijital fakültesi olma yolunda ilerliyor. 2022 yılı, AUZEF’in geçmiş dönem tecrübelerinden çok fazla istifade ettiği, hizmet sunumlarında olgunlaştığı ve bununla birlikte mevcut kurumsal yetkinliklerini arttırdığı verimli bir yıl oldu. Bu çerçevede üstün performansa odaklanan AUZEF, öğrencilerinin sahip olduğu potansiyeli ve onların kurumsal aidiyetlerini daha da ileriye taşımak ve görünürlüğü artırmak için bir dizi yeniliği hayata geçirdi.

   Öğrencilerine Daha Yakın Olabilmek İçin Aktüel Programlar Devreye Alındı
  Öğrencilerine daha doğru ve yakın bir his verebilmek; onları daha iyi anlayabilmek ve kendisini onlara daha doğru ifade edebilmek için bir çok aktüel program hayata geçirildi. Bunlar arasında en fazla öne çıkanlar; AUZEF Öğrencileriyle Akademik Sohbetler, Sektörün İçinden, Hayatın İçinden, Online Panel ve Açık Öğretimde Canlı Ders Uygulaması oldu. Öğrencileri ile sanal ortamda da olsa bir araya gelmek ve onlarla aktif etkileşim içerisinde bulunmanın çok değerli ve faydalı olacağından hareketle başlanan bu programlar, kısa bir süre içerisinden büyük bir beğeni topladı.

   Z- Kitap Çalışmalarına Hız Verildi
  AUZEF’in en önemli projelerinden bir tanesi olan Zenginleştirilmiş Kitap (Z-Kitap), 11 programın tamamında öğrencilerin hizmetine sunuldu. Her bir eğitim-öğretim döneminde bu sayının katlanarak artmasının beklendiği AUZEF’te, Z-Kitap türünün öğrenciler açısından çok faydalı bir kullanım alanı sunduğu ve geliştirilmiş teknolojik enstrümanlar aracılığıyla çok daha uzun sürelerle ekranda ders çalışıldığı görülmekte. Z-Kitap içerisinde; QR kodla ilişkilendirilmiş öğretici ve düşündürücü videolar, ilgi uyandırıcı sorular, hatırlatmalar, ders anlatım videoları, okuma önerileri, faydalı bilgiler, anahtar kavramlar, podcastler, ipuçları, çevrimiçi kaynaklar, gerçek hayatla ilişki ve örnek soru çözümlemeleri yer alıyor.

   Kullanıcı Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi
  AUZEF, öğrencilerine, tüm ihtiyaçlarını tek bir portal üzerinden karşılayabilecekleri kullanıcı dostu yepyeni bir öğrenme yönetim sistemi sundu. Böylece bir kişinin, AUZEF’te öğrenci olduğu ilk günden mezuniyetine kadar olan tüm iş ve işlemler tek bir portal üzerinden karşılanabilir hale geldi. Bu geliştirilmiş ara yüz sayesinde öğrenciler dijital kimlik kartlarına erişebilmekte, sınav yeri tercihlerini yapabilmekte, sınav sonuçlarını görebilmekte ve/veya ihtiyaç duyduğu herhangi bir belge talebine kolaylıkla başvurabilmekte.

    Yönetmelikte Önemli Değişiklikler Yapıldı
  AUZEF, 2022-2023 eğitim-öğretim yılının başlangıcından itibaren bir dizi yönetmelik değişikliğini hayata geçirdi. Bunlardan özellikle üç tanesi ön plana çıktı. Bunlardan birincisi, öğrencinin sınav notunun bağıl değerlendirmeye girebilmesi için açık öğretim öğrencileri için bitirme sınavından 40 alma zorunluluğunun tamamen kaldırılması idi. Uzaktan eğitim öğrencileri için de 50 olan bu zorunluluk puanı 40’a düşürüldü. Sınavların tamamlanmasının hemen ardından artık tüm sınav soruları öğrencilerle paylaşılıyor. Böylelikle öğrenciler hangi soruları yanlış yanıtladıklarını net olarak görebilir hale geldiler. Özellikle soru kalitesinin artırılması noktasında Test Geliştirme Bürosunu kuran ve bu alanda eğitim almış öğretim görevlilerini kadrosuna dahil eden AUZEF, bu konudaki kararlı duruşunu devam ettiriyor.

  Bir diğer değişiklik ise ara, bitirme ve telafi sınav sorularının, sınav tamamlandıktan sonra yayımlanması ile ilgili oldu. Buna göre AUZEF, ilk defa bu eğitim öğretim yılında tüm sınav sorularını, sınav tamamlandıktan sonra öğrencileri ile paylaştı.

  Üçüncü ve son önemli değişiklik ise mezunlarına onur ve yüksek onur belgelerinin sistem üzerinden takdim edilmesi ile ilgili oldu. Buna göre tüm derslerini vererek mezun aşamasına gelen ve AGNO’su 3.00-3.49 arasında olan öğrencilere Onur Belgesi; 3.50 ve üzeri olan tüm öğrencilere ise Yüksek Onur Belgesi verilmeye başlandı.

   Dijital Öğrenci Kimlik Kartı
   Türkiye’de açık öğretim fakülteleri içerisinde yine bir ilk olarak dijital öğrenci kimlik kartı uygulamasına geçen AUZEF, öğrencilerinin fiziki kimlik basım sürecini beklemeden hızlı bir şekilde AKSİS üzerinden dijital öğrenci kimlik kartlarına ulaşmasını sağladı. Böylece mobil cihazları ile birlikte kimlik kartlarını da yanlarında taşıma imkanına sahip olan öğrenciler, ihtiyaç duydukları anda kimliklerine ulaşabiliyorlar. AUZEF, dijital öğrenme-öğretme metotlarını kullanarak tüm öğrencilerine zaman ve mekandan bağımsız bir şekilde İstanbul Üniversitesi standartlarında eğitim alma fırsatı sunmaya devam ediyor.