Tarih Açıköğretim Lisans Programı
AUZEF’e bağlı olan Tarih Programı, dört yıllık açıköğretim lisans programıdır.
Programın Amacı;
Tarihi gelişmeleri disiplinler arası bir yaklaşımla değerlendirebilecek nitelikleri kazandırmayı, edindiği bilgileri farklı bakış açılarıyla yorumlayabilecek kabiliyeti kazanan, alanında uzman bireyler yetiştirmektir. Öğrencilerimizin alanı için gerekli kuramsal bilgileri çok yönlü bir anlayışla çözümleyerek sürekli yenileyebilecek beceriler kazanması, tarihi süreç içerisinde gelişen anlayış ve düşüncelerin farklı boyutlarını akademik bilinçle araştırabilecek ve yorumlayabilecek donanıma sahip olmasını sağlamak programımızın hedefleri arasındadır.
DETAYLI BİLGİ
Tarih Lisans Programı'yla öğrencilere;
- Genel ve ulusal tarihle ilgili bilgilere sahip olma,
- Kendi dilinde tarihsel metinleri veya orijinal belgeleri okuma, özet çıkarma, transkripsiyon yapma ve uygun bir şekilde tasnif edebilme,
- Tarih yazımının çeşitli türlerini doğru bir şekilde kullanarak kendi dilinde yazma,
- Kaynak dillerdeki metinleri anlama ve kullanabilme,
- Tarihi bilgileri yorumlayabilme, metinleri ve vesikaları doğru bir şekilde kullanabilme, disiplin ilkelerine göre düzenleyebilme,
- Neden sonuç ilişkisi içerisinde objektif olarak tarihi meseleleri değerlendirebilme,
- Arşiv, kütüphane ve dokümantasyon bilgisine sahip olma, alanının gerektirdiği bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme,
- Alanıyla ilgili konularda bilgi ve görüşlerini yazılı ve sözlü olarak aktarabilme, alanında edindiği bilgileri eleştirel bir anlayışla değerlendirebilme becerilerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
BAŞVURU KOŞULLARI
- YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) İle Kayıt Programa kayıt olmak için YKS’ye giriş yaptıktan sonra program için tercih yapabilirsiniz. ÖSYM tarafından fakültemize yerleştirildiğiniz takdirde kayıt hakkı elde edersiniz.
- Yatay Geçiş Sınavı ile Kayıt Yatay geçiş ile fakültemize kayıt olmak isteyen öğrencilerin istenilen koşulları sağlayıp başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Yatay geçiş duyuru ve başvuruları için https://ogrenci.istanbul.edu.tr adresini takip edebilirsiniz.
- YÖS İle Kayıt Programa kayıt olmak için YÖS’e girmiş ve istenilen koşulları sağlamış olmanız gerekmektedir. Detaylı bilgi için: https://yos.istanbul.edu.tr
- İkinci Üniversite Kapsamında Sınavsız Kayıt Programa kayıt olmak için gerekli şartları sağlayarak fakülteye başvuru yapmanız gerekmektedir. Herhangi bir lisans bölümünde okuyan öğrenciler ya da lisans bölümü mezunları programa başvuru yapabilirler. Detaylı bilgi için https://ikinciuniversite.istanbul.edu.tr/tr/_ adresini ziyaret ediniz.
İstanbul Üniversitesi tarafından fakültemize yerleştirildiğiniz takdirde kayıt hakkı elde edersiniz.
DERSLER VE DERS MATERYALLERİ
Tarih Lisans Programı; Osmanlı Türkçesi, Çin Tarihi, Türk Tarihine Giriş, Mezopotamya Tarihi, Göktürkler, Antik Numismatik, Medeniyet ve Kültür Tarihi gibi alanlar üzerine zorunlu derslerden oluşmaktadır. Programın en büyük özelliği ders materyallerinin tamamının e- öğrenme yöntemiyle hazırlanmış olmasıdır.
Öğretim Sistemi Platformu tüm ihtiyaçlara cevap verecek şekilde düzenlenmiş ve öğrencinin rahat bir şekilde çalışabilmesi için sisteme ders notları, sunumlar, videolar ve ileri öğretim materyali olarak hazırlanan Faz 2 içerikleri yüklenmiş olup basılı materyal bulunmamaktadır. Örnek ders materyallerini incelemek için aşağıdaki bağlantılardan indirebilir, dört yıllık ders programına Ders Planları linkinden ulaşabilirsiniz.
Programla ilgili her konuda https://auzefcozum.istanbul.edu.tr adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
SINAVLAR VE ÖLÇME DEĞERLENDİRME
MEZUNİYET
- Fakülte Yönetim Kurulu Kararınca gerekli kredi/AKTS miktarını alıp başarıyla tamamlamak,
- FF harf notlu derse sahip olmamak,
- 2.00 ve üzeri genel not ortalamasına sahip bulunmak (AGNO),
- Tüm dönemlere ait zorunlu derslerin tamamını almak.
- Seçmeli derslerini grup kurallarınca tamamlamış olmak. (2017-2018 eğitim öğretim yılı öncesi girişliler için geçerlidir.)
Uyarı:Fakülte Yönetim Kurulu Kararınca AKTS sayıları artırılabilir.
KARİYER OLANAKLARI
Tarih Lisans Programı mezunları;
- Sosyal bilimlerin muhtelif alanlarında araştırmacı, uzman ve akademisyen olabilecekleri gibi yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerle araştırma merkezlerinde istihdam edilebileceklerdir.
- Osmanlıcaya hakim olacak öğrenciler arşivci veya tasnif elemanı unvanlarıyla tapu daireleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Adliyeler gibi eski kayıtları saklayan ve bu kayıtlardan istifade etmek mecburiyetinde olan kurumlarda çalışabilirler.
- Yabancı üniversitelerde Türk Kültürü, Osmanlıca, Osmanlı ve Türk Tarihi vb. dersleri okutabilecek donanıma sahip olacak bölüm mezunları, disiplinler arası çalışmalardaki birikimleriyle basın yayın kurumları, sosyal bilimler alanında çalışmaları olan araştırma merkezleri ile kamu veya özel kurumların ilgili birimlerinde görev alabileceklerdir.
- Mezunlarımız Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tarih alanında uzmanlık gerektiren birimlerinde üst düzey görev alma imkanına sahip olacaklardır.