ReferenceError: Can't find variable: Map https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-137551891-5:82 İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi

Ölçme Değerlendirme

Sınav Uygulama Şekli

Sınavlar, her bir ders için her yarıyılda en az bir ara sınav, bir bitirme sınavı ve bir bütünleme sınavı (bitirme sınavının telafisi) olmak üzere yüz yüze gözetimli olarak yapılır. Sınavlarda uygulanacak kurallar, Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir ve öğrencilere duyurulur.

Sınavlar Hakkında

Sınav Uygulamaları Hakkında

Fakültemiz tarafından gerçekleştirilen sınavların geneli çoktan seçmeli test şeklinde yapılmaktadır. Her ders için 20 soru sorulmakta ve soruların çözümü için 30 dakika süre verilmektedir.
Bazı Uzaktan Öğretim programlarında çoktan seçmeli test tipinin dışında Klasik veya Sözlü sınavlar uygulanabilmektedir. Bu sınav tipleriyle ilgili açıklama aşağıda mevcuttur.
Sınav Takvimi ve Sınav Tarihleri

Sınav tarihleri ve uygulama esasları AUZEF Fakülte Yönetim Kurulu tarafından belirlenir ve akademik takvimle birlikte web sayfasından ilan edilir. Sınav takviminde ara sınav, bitirme ve bütünleme sınavlarının tarihleri bulunur. Akademik takvime buradan ulaşabilirsiniz. Akademik takvimde belirtilen sınav tarihleri zorunlu durumlarda Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile değiştirilebilir.
Sınav Merkezi Tercihleri
Ara sınav (vize), Bitirme (Final) ve Bütünleme (Telafi) sınavları akademik takvimde belirtilen gün ve tarihlerde ilan edilen sınav merkezlerinde gözetimli olarak gerçekleştirilir. Öğrencilerden sınav merkezi tercihleri her sınav öncesi fakültemizce belirlenip ilan edilen tarih aralığı içinde alınır. Tercihler ve tarihleri ile ilgili duyuru AUZEF web sayfasından ilan edilir. Sınav tercihi bulunmayan öğrenciler adrese dayalı olarak ikametgâhının bulunduğu il içinde AUZEF’in uygun gördüğü sınav merkezine yerleştirilir.
Sınav Değerlendirmesi

Sınavların değerlendirilmesi ve geçme notunun belirlenmesi AUZEF Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde belirtilen şekildeki koşulların sağlandığı tüm durumlarda Bağıl Değerlendirme Sistemine göre gerçekleştirilmektedir.
Bağıl değerlendirme sisteminde başarı notu, ham başarı notlarının ortalaması ve istatistiksel dağılımı dikkate alınarak belirlenir. Bağıl ve mutlak değerlendirme sistemlerine ilişkin ölçme ve değerlendirme esasları, bağıl değerlendirme sisteminde başarı notu hesaplamasına katılma koşul ve sınırları ile başarı dereceleri hakkında İÜ Senato tarafından belirlenen esaslar aşağıdaki linkten incelenebilir.
Ölçme ve değerlendirme esaslarını görmek için tıklayınız.
Ölçme değerlendirmeye ilişkin diğer kriterler yönetmeliğin beşinci bölümünde bulunmaktadır. Yönetmeliğe aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Yönetmeliği görmek için tıklayınız.
Sınav Puanlarının Hesaplanması ve Notların İlanı
Çoktan seçmeli testlerde öğrencilerin ders sınav puanı, cevap optiklerinin optik okuyucular ile okunması sonucunda oluşturulur.
Açık öğretim programlarında;
Öğrencinin dersteki toplam soru üzerinden kaç soruya doğru cevap; kaç soruya yanlış cevap verdiği belirlenir ve sonra net sayısı hesaplanır. 20 soruluk bir test için her doğru cevap  5 puan değerindedir. Net sayısı 5 ile çarpılarak sınav puanı elde edilir.
Net Sayısı x 5 Puan = Sınav Puanı
Örnek hesaplama aşağıdaki gibidir;
Açıköğretim programlarında 20 soruluk çoktan seçmeli bir teste 15-Doğru, 3-Yanlış, 2-Boş olarak cevap veren öğrencinin ders puanı;
Net Sayısı  (15 - 0,75) x 5  = 14,25 olacaktır.

Ders Puanı 14,25 x 5 = 71,25 olacaktır.

Uzaktan öğretim programlarında;
Öğrencilerin ders puanları hesaplanır iken Öğrencinin dersteki toplam soru üzerinden kaç soruya doğru cevap verdiği belirlenir ve 20 soruluk bir test için her doğru cevap 5 puan ile çarpılarak toplam sınav puanı elde edilir; yanlış cevaplar dikkate alınmaz.
Ders Puanı = (Doğru sayısı x 5) olarak hesaplanır.
Uzaktan öğretim programlarında 20 soruluk çoktan seçmeli bir testte 15-Doğru, 3-Yanlış, 2-Boş olarak cevap veren öğrencinin ders puanı;
Ders puanı = (15 x 5) = 75 olacaktır.
Uzaktan öğretim programlarında bir öğrencinin bağıl değerlendirmeye katılabilmesi için bitirme/bütünleme sınavlarında en az 40 puan alması gerekir.
Sınav Puanlarının İlanı
Merkezi usul ile çoktan seçmeli test olarak yapılan tüm sınavlarda cevap optiklerinin okunması ve sınav puanlarının istatistiksel kontrollerinin ardından ders sınav puanları https://auzefsinav.istanbul.edu.tr sayfasından ilan edilir. Aynı web sayfasından  öğrenciler kendi cevaplarını ve derse ait cevap anahtarını itiraz süresince kontrol etmeleri sağlanır. Bitirme/Bütünleme Sınavı sonrası itiraz ve inceleme süreçlerinin ardından her ders için yönetmeliğe uygun olarak bağıl değerlendirme hesaplaması yapılır ve bağıl değerlendirmeye göre oluşturulan ders başarı puanı harf notu karşılıkları AKSİS öğrenci sisteminden ilan edilir. AKSİS sisteminden, her ders için bitirme ve bütünleme sınavından sonra oluşan bağıl değerlendirme harf notu puan aralıkları incelenebilir.
Sınav ve Soru İtirazları
Sınav süresince yönetmelikte belirlenen şekil ve sürelerde sınav soru itirazı ve sınav puanı itirazı alınmaktadır. Soru itiraz süreci, sınavların tamamlanmasının ardından, sonuç itirazları ise sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından 2 iş günü içinde aksis.istanbul.edu.tr adresindeki AUZEF Yeni Öğrenme Yönetim Sistemi üzerinden yapılmaktadır. Bu sistemin haricinde bildirilen soru itirazları dikkate alınmamaktadır. Sınav esnasında oluşan herhangi bir durum için ilgili oturumdaki salon görevlileri ile itiraz tutanağı oluşturulabilir. Sınav esnasında oluşan herhangi bir durum için ilgili oturumdaki salon görevlileri ile itiraz tutanağı oluşturulabilir.
Klasik Sınav
editKlasik sınav; açık uçlu, yorum gerektiren ve cevabın konuyla ilgili cümleler halinde belirtildiği sınav türüdür. 
editSoru sayısı ve sınav süresi ilgili öğretim görevlisinin talebine göre belirlenir ve derslere göre değişiklik gösterebilir. 
editKlasik sınavın değerlendirmesi ilgili öğretim üyelerince yapıldığı için sonuçlar çoktan seçmeli test sonuçları ile aynı gün ilan edilmez. 
editKlasik sınavlar sadece AKSİS (aksis.istanbul.edu.tr) otomasyon sisteminden ilan edilir. 
editBu ilana kadar diğer ölçme ve değerlendirme platformlarında klasik sınav sonuçları “0” olarak görünmektedir. Bu sonuçlar dikkate alınmamalıdır.
Sözlü Sınav
editSözlü sınavlar ilgili fakülte yönetim kurulu kararı ile gerçekleşir. 
editSınavın uygulaması ve sonuçların ilanı programın bağlı olduğu Fakülte tarafından gerçekleştirilir. 
editSınav esnasında ilgili dersin öğretim görevlisi sınav merkezinde bulunur. 
editSoru sayısı ve sınav süresi ilgili öğretim görevlisinin isteğine göre değişir. 
editSözlü sınavlardaki her türlü itiraz programın bağlı olduğu fakülteye iletilmelidir.

 

 

Ara Sınav, Bitirme, Bütünleme ve 3 Tek Ders sınavları ile ilgili duyuruları görmek için tıklayınız.

edit Ara sınavlar, merkezi sistemle gözetimli olarak yüz yüze ve bütün sınav merkezlerinde eş zamanlı yapılır.
edit Öğrenciler “Sınav Merkezi Tercihi” dönemindeki tercihlerine göre sınav yerlerine yerleştirilmektedir. Öğrenciler sınavlarına Sınav Giriş Belgesinde belirtilen bina ve salonda, kendi sınav sırasında girmek zorundadır.
edit Sınavlar cumartesi sabah ve öğle, pazar sabah ve öğle olmak üzere toplamda 3 veya 4 oturumda gerçekleştirilir. Sınav oturumu başlangıç saatleri sınav giriş belgesinde yer almaktadır.
Ara Sınav (Vize)

edit Hangi dersin hangi oturumda olacağı, ilgili bölümün dönem dersleri dikkate alınarak belirlenir. Öğrencilerin hangi oturumlarda sınava gireceği Sınav Giriş Belgesi’nde ilan edilir.
edit Öğrenciler sınav binası ve salonuna Sınav Giriş Belgesi ve Sınav Giriş Belgesinde belirtilen resmi kimlik belgeleriyle alınmaktadır. Sınav binalarına Sınav Giriş Belgesinde belirtilen kimlikler dışında herhangi bir belge ile girilemez.
edit Sınav salonlarına CEP TELEFONU ile kesinlikle girilemez.
edit Sınavlarda aksi belirtilmediği sürece her ders için 20 soru sorulmakta ve soruların çözümü için 30 dakika süre verilmektedir. Sınav süresi her oturum için (ders sayısı X 30 dk.) olarak belirlenir ve Sınav Giriş Belgesinde belirtilir.
edit Ara sınavlarda öğrenciler tüm ders yükümlüklerinin yarısından sorumludur. Örneğin 14 bölümlük bir dersin ilk 7 bölümündeki, 8 bölümlük bir dersin ilk 4 bölümündeki tüm ders içerikleri ara sınav kapsamındadır.
edit Ara sınavların uygulaması ve değerlendirmeye etki oranı ilgili ayrıntılı bilgi AUZEF Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde yer almaktadır.

edit Bitirme sınavları merkezi sistemle gözetimli olarak yüz yüze ve bütün sınav merkezlerinde eş zamanlı yapılır.
edit Öğrenciler “Sınav Merkezi Tercihi” dönemindeki tercihlerine göre sınav yerlerine yerleştirilmektedir. Öğrenciler sınavlarına Sınav Giriş Belgesinde belirtilen bina ve salonda, kendi sınav sırasında girmek zorundadır.
edit Sınavlar cumartesi sabah ve öğle, pazar sabah ve öğle olmak üzere toplamda 3 veya 4 oturumda gerçekleştirilir. Sınav oturumu başlangıç saatleri sınav giriş belgesinde yer almaktadır.
Bitirme Sınavı (Final)
edit Hangi dersin hangi oturumda olacağı, ilgili bölümün dönem dersleri dikkate alınarak belirlenir. Öğrencilerin hangi oturumlarda sınava gireceği Sınav Giriş Belgesi’nde ilan edilir.
edit Öğrenciler sınav binası ve salonuna Sınav Giriş Belgesi ve Sınav Giriş Belgesinde belirtilen resmi kimlik belgeleriyle alınmaktadır. Sınav binalarına Sınav Giriş Belgesinde belirtilen kimlikler dışında herhangi bir belge ile girilemez.
edit Sınav salonlarına CEP TELEFONU ile kesinlikle girilemez.
edit Sınavlarda aksi belirtilmediği sürece her ders için 20 soru sorulmakta ve soruların çözümü için 30 dakika süre verilmektedir. Sınav süresi her oturum için (ders sayısı X 30 dk.) olarak belirlenir ve Sınav Giriş Belgesinde belirtilir.
edit Bitirme sınavlarında öğrenciler bir dersin tüm ders içeriklerinden sorumludur.
edit Bitirme Sınavlarının uygulaması ve değerlendirmeye etki oranı ilgili ayrıntılı bilgi AUZEF Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde yer almaktadır.

edit Bütünleme sınavları koşulları yerine getirmesine rağmen bitirme sınavına giremeyen veya girdiği halde başarısız (FF) ya da koşullu başarılı (DD) ve (DC) harf notu alan öğrenciler için bitirme sınavından sonra yapılır.
edit Bütünleme sınavları merkezi sistemle gözetimli olarak yüz yüze ve bütün sınav merkezlerinde eş zamanlı yapılır.
edit Öğrenciler “Sınav Merkezi Tercihi” dönemindeki tercihlerine göre sınav yerlerine yerleştirilmektedir. Öğrenciler sınavlarına Sınav Giriş Belgesinde belirtilen bina ve salonda, kendi sınav sırasında girmek zorundadır.
Bütünleme Sınavı (Telafi)
edit Sınavlar cumartesi sabah ve öğle, pazar sabah ve öğle olmak üzere toplamda 3 veya 4 oturumda gerçekleştirilir. Sınav oturumu başlangıç saatleri sınav giriş belgesinde yer almaktadır.
edit Hangi dersin hangi oturumda olacağı, ilgili bölümün dönem dersleri dikkate alınarak belirlenir. Öğrencilerin hangi oturumlarda sınava gireceği Sınav Giriş Belgesi’nde ilan edilir.
edit  Öğrenciler sınav binası ve salonuna Sınav Giriş Belgesi ve Sınav Giriş Belgesinde belirtilen resmi kimlik belgeleriyle alınmaktadır. Sınav binalarına Sınav Giriş Belgesinde belirtilen kimlikler dışında herhangi bir belge ile girilemez.
edit Sınav salonlarına CEP TELEFONU ile kesinlikle girilemez.
edit Sınavlarda aksi belirtilmediği sürece her ders için 20 soru sorulmakta ve soruların çözümü için 30 dakika süre verilmektedir. Sınav süresi her oturum için (ders sayısı X 30 dk.) olarak belirlenir ve Sınav Giriş Belgesinde belirtilir.
edit Bütünleme sınavlarında öğrenciler bir dersin tüm ders içeriklerinden sorumludur.
edit Koşullu başarılı (DD) ve (DC) harf notu alan öğrenciler bu derslerden Bütünleme sınavına girer ve sınavda başarısız olur (FF) ise ders harf notu son girdiği sınava göre belirlenir ve FF olarak kalır.
edit Bütünleme sınav oturumlarında koşullu başarılı (DD) ve (DC) harf notu olan derslerden yeni harf notunun oluşması istenmiyorsa sınav cevap optiklerinde ilgili derse ait sütun işaretlememelidir.
edit Mezuniyete hak kazanmış öğrenciler, bitirme sınavından sonra koşullu başarılı oldukları (DD) ve (DC) harf notları için Bütünleme sınavına giremez.
edit Bütünleme Sınavlarının uygulaması ve değerlendirmeye etki oranı ilgili ayrıntılı bilgi AUZEF Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde yer almaktadır.

edit Mezuniyete üç ders sınavı her eğitim-öğretim yılı sonunda, akademik takvimde belirtilen tarihte yılda bir defa yapılır.
edit Mezuniyet aşamasına gelmiş ve tüm dönemlerden en fazla üç tane başarısız (FF) harf notu bulunan öğrenciler, mezuniyete üç ders sınavına girebilir.
edit Başarısız (FF) harf notu bulunmayan ancak mezuniyet için gerekli olan ortalamayı (minimum 2.00 AGNO notu) sağlayamayan öğrenciler en fazla üç tane DC, DD (koşullu başarılı) harf notu olan derslerinden mezuniyete üç ders sınavına girebilir.
Üç Tek Ders Sınavı
edit Öğrencilerin mezuniyete üç ders sınavına girebilmesi için sınavın yapıldığı ilgili eğitim öğretim yılı içindeki dönemlerden herhangi birinde kayıt yenilemiş (devamlı öğrenci) olması gerekir.
edit Mezuniyete üç ders sınavına giren öğrencilerin ilgili derse ait harf notları en son girdikleri sınava göre belirlenir.
edit Stajını veya uygulama dersini tamamlamayan/başarılı olamayan öğrenciler “Mezuniyete Üç Ders Sınavı” na giremez.
edit Daha önce alınmamış bir ders için mezuniyete üç ders sınavına girilemez.
edit Her ne sebeple olursa olsun ‘Mezuniyete Üç Ders Sınavı’ na katılmayan/katılamayan öğrenciler için mazeret sınavı yapılmaz.
edit Mezuniyete Üç Ders Sınavı başarı notu, mutlak değerlendirme sistemine göre hesaplanır; değerlendirmede ara sınav, yarı yılsonu bitirme ve bütünleme sınavı notları dikkate alınmaz.
edit İstanbul Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’ne göre belirlenen ve Mezuniyete Üç Ders sınavında değerlendirme için kullanılan mutlak değerlendirme sistemi harf notu puan aralıkları aşağıdaki tablodaki gibidir.

 

Mutlak Değerlendirme Sistemi Not Aralıkları


Başarı Notu Harf Notu Karşılığı AKTS Notu Anlamı Mutlak Değerlendirme
Sistemindeki Not Aralıkları
4.00 AA A Mükemmel 88-100
3.50 BA B Çok İyi 80-87
3.00 BB C İyi 73-79
2.50 CB D Orta 66-72
2.00 CC E Yeterli 60-65
1.50 DC - Koşullu Başarı 55-59
1.00 DD - Koşullu Başarı 50-54
0.00 FF FX Başarısız 0-49

 

Açık ve uzaktan eğitim programlarındaki tüm sınavlar Türkiye’nin tüm illeri ve KKTC’de toplamda 100 sınav merkezinde gerçekleştirilmektedir. Sınav merkezleri Fakülte Yönetim Kurulu onayı ile arttırılabilir veya azaltılabilir.
check Öğrenciler, sınav merkezi tercih işlemlerini her sınav öncesi yönetimce belirlenen ve AUZEF web sayfasında duyurulan tarihler arasında gerçekleştirmelidir. Sınav merkezi tercihi belirlenen tarih aralığında https://auzefsinav.istanbul.edu.tr adresi üzerinden öğrenciler tarafından yapılacaktır.
check Her sınav öncesi sınav merkezi tercih işlemleri için fakültemiz web sayfasından başlangıç ve bitiş tarihlerinin yer aldığı ayrıntılı bir duyuru paylaşılmaktadır.
check Duyuruda belirtilen tarih aralığında sınav merkezi tercihi yapmayan öğrenciler, adrese dayalı olarak ikametgâhının bulunduğu il içinde AUZEF’in uygun gördüğü sınav merkezine yerleştirilir.
check Sınav merkezi tercihi aşamasında engelli veya hükümlü olan öğrencilerin engel durumları ile ilgili bilgileri hatasız olarak bildirmeleri gerekmektedir.

 

2022-2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SINAV MERKEZLERİ
SINAV MERKEZİNİN ADI
MERKEZ KAPSAMI
ADANA 1. BÖLGE
ADANA (İL MERKEZİ)
ADIYAMAN 1. BÖLGE
ADIYAMAN (İL MERKEZİ)
AFYON 1. BÖLGE
AFYON (İL MERKEZİ)
AĞRI 1. BÖLGE
AĞRI (İL MERKEZİ)
AKSARAY 1.BÖLGE
AKSARAY (İL MERKEZİ)
AMASYA 1. BÖLGE
AMASYA (İL MERKEZİ)
ANKARA 1.BÖLGE
ANKARA (ETLİK MERKEZLİ)
ANKARA 2. BÖLGE
ANKARA (BİLKENT MERKEZLİ)
ANTALYA 1. BÖLGE
ANTALYA (İL MERKEZİ)
ANTALYA 2. BÖLGE
ALANYA 
ARDAHAN 1.BÖLGE
ARDAHAN (İL MERKEZİ)
ARTVİN 1. BÖLGE
ARTVİN  (İL MERKEZİ)
AYDIN 1. BÖLGE
AYDIN (İL MERKEZİ)
BALIKESİR 1. BÖLGE
BALIKESİR (İL MERKEZİ)
BALIKESİR 2. BÖLGE
BALIKESİR - BANDIRMA
BARTIN 1.BÖLGE
BARTIN (İL MERKEZİ)
BATMAN 1.BÖLGE
BATMAN (İL MERKEZİ)
BAYBURT 1.BÖLGE
BAYBURT (İL MERKEZİ)
BİLECİK 1. BÖLGE
BİLECİK (İL MERKEZİ)
BİNGÖL 1. BÖLGE
BİNGÖL (İL MERKEZİ)
BİTLİS 1. BÖLGE
BİTLİS (İL MERKEZİ)
BOLU 1. BÖLGE
BOLU (İL MERKEZİ)
BURDUR 1. BÖLGE
BURDUR (İL MERKEZİ)
BURSA 1. BÖLGE
BURSA (İL MERKEZİ)
ÇANAKKALE 1. BÖLGE
ÇANAKKALE (İL MERKEZİ)
ÇANKIRI 1. BÖLGE
ÇANKIRI (İL MERKEZİ)
ÇORUM 1. BÖLGE
ÇORUM (İL MERKEZİ)
DENİZLİ 1. BÖLGE
DENİZLİ (İL MERKEZİ)
DİYARBAKIR 1. BÖLGE
DİYARBAKIR (İL MERKEZİ)
DÜZCE 1.BÖLGE
DÜZCE (İL MERKEZİ)
EDİRNE 1. BÖLGE
EDİRNE (İL MERKEZİ)
ELAZIĞ 1. BÖLGE
ELAZIĞ (İL MERKEZİ)
ERZİNCAN 1. BÖLGE
ERZİNCAN (İL MERKEZİ)
ERZURUM 1. BÖLGE
ERZURUM (İL MERKEZİ)
ESKİŞEHİR 1. BÖLGE
ESKİŞEHİR (İL MERKEZİ)
GAZİANTEP 1. BÖLGE
GAZİANTEP (İL MERKEZİ)
GİRESUN 1. BÖLGE
GİRESUN (İL MERKEZİ)
GÜMÜŞHANE 1. BÖLGE
GÜMÜŞHANE (İL MERKEZİ)
HAKKARİ 1. BÖLGE
HAKKARİ (İL MERKEZİ)
HATAY 1. BÖLGE
HATAY (İL MERKEZİ)
HATAY 2. BÖLGE
HATAY - İSKENDERUN
IĞDIR 1.BÖLGE
IĞDIR (İL MERKEZİ)
ISPARTA 1. BÖLGE
ISPARTA (İL MERKEZİ)
İSTANBUL 1.BÖLGE
FATİH, ZEYTİNBURNU, BAKIRKÖY
İSTANBUL 2.BÖLGE
ESENLER, GÜNGÖREN, BAYRAMPAŞA
İSTANBUL 3.BÖLGE
BEŞİKTAŞ, ŞİŞLİ, BEYOĞLU, SARIYER
İSTANBUL 4.BÖLGE
AVCILAR, ESENYURT, BEYLİKDÜZÜ
İSTANBUL 5.BÖLGE
BAŞAKŞEHİR, SULTANGAZİ
İSTANBUL 6.BÖLGE
BÜYÜKÇEKMECE, ÇATALCA
İSTANBUL 7.BÖLGE
KADIKÖY, ATAŞEHİR
İSTANBUL 8.BÖLGE
ÜMRANİYE, ÇEKMEKÖY
İSTANBUL 9.BÖLGE
KARTAL, PENDİK, MALTEPE
İSTANBUL 10.BÖLGE
BEYKOZ, ŞİLE
İSTANBUL 11.BÖLGE
GAZİOSMANPAŞA
İSTANBUL 12.BÖLGE
ÜSKÜDAR
İSTANBUL 13.BÖLGE
BAKIRKÖY
İZMİR 1. BÖLGE
İZMİR - GÜNEY
İZMİR 2. BÖLGE
İZMİR - KUZEY
KARS 1.BÖLGE
KARS (İL MERKEZİ)
KAHRAMANMARAŞ 1.BÖLGE
KAHRAMANMARAŞ (İL MERKEZİ)
KARABÜK 1.BÖLGE
KARABÜK (İL MERKEZİ)
KARAMAN 1.BÖLGE
KARAMAN (İL MERKEZİ)
KASTAMONU 1.BÖLGE
KASTAMONU (İL MERKEZİ)
KAYSERİ 1.BÖLGE
KAYSERİ (İL MERKEZİ)
LEFKOŞA 1.BÖLGE
KKTC
KIRIKKALE 1.BÖLGE
KIRIKKALE (İL MERKEZİ)
KIRKLARELİ 1.BÖLGE
KIRKLARELİ (İL MERKEZİ)
KIRŞEHİR 1.BÖLGE
KIRŞEHİR (İL MERKEZİ)
KİLİS 1.BÖLGE
KİLİS (İL MERKEZİ)
KOCAELİ 1.BÖLGE
KOCAELİ (İL MERKEZİ)
KOCAELİ 2.BÖLGE
KOCAELİ - GEBZE
KONYA 1.BÖLGE
KONYA (İL MERKEZİ)
KÜTAHYA 1.BÖLGE
KÜTAHYA (İL MERKEZİ)
MALATYA 1.BÖLGE
MALATYA (İL MERKEZİ)
MANİSA 1.BÖLGE
MANİSA (İL MERKEZİ)
MARDİN 1.BÖLGE
MARDİN (İL MERKEZİ)
MERSİN 1.BÖLGE
MERSİN (İL MERKEZİ)
MUĞLA 1.BÖLGE
MUĞLA (İL MERKEZİ)
MUŞ 1.BÖLGE
MUŞ (İL MERKEZİ)
NEVŞEHİR 1.BÖLGE
NEVŞEHİR (İL MERKEZİ)
NİĞDE 1.BÖLGE
NİĞDE (İL MERKEZİ)
ORDU 1.BÖLGE
ORDU (İL MERKEZİ)
OSMANİYE 1.BÖLGE
OSMANİYE (İL MERKEZİ)
RİZE 1.BÖLGE
RİZE (İL MERKEZİ)
SAKARYA 1.BÖLGE
SAKARYA (İL MERKEZİ)
SAMSUN 1.BÖLGE
SAMSUN (İL MERKEZİ)
SİİRT 1.BÖLGE
SİİRT (İL MERKEZİ)
SİNOP 1.BÖLGE
SİNOP (İL MERKEZİ)
SİVAS 1.BÖLGE
SİVAS (İL MERKEZİ)
ŞANLIURFA 1.BÖLGE
ŞANLIURFA (İL MERKEZİ)
ŞIRNAK 1.BÖLGE
ŞIRNAK (İL MERKEZİ)
TEKİRDAĞ 1.BÖLGE
TEKİRDAĞ (İL MERKEZİ)
TOKAT 1.BÖLGE
TOKAT (İL MERKEZİ)
TRABZON 1.BÖLGE
TRABZON (İL MERKEZİ)
TUNCELİ 1.BÖLGE
TUNCELİ (İL MERKEZİ)
UŞAK 1.BÖLGE
UŞAK (İL MERKEZİ)
VAN 1.BÖLGE
VAN (İL MERKEZİ)
YALOVA 1.BÖLGE
YALOVA (İL MERKEZİ)
YOZGAT 1.BÖLGE
YOZGAT (İL MERKEZİ)
ZONGULDAK 1.BÖLGE
ZONGULDAK (İL MERKEZİ)

  Sınav giriş belgeleri sınav tarihinden en az 5 gün önce https://auzefsinav.istanbul.edu.tr adresinden ilan edilir. Öğrenciler AKSİS kullanıcı adı ve şifresini kullanarak belgeye erişebilir. Sınav giriş belgeleri, her sınav oturumunda sınav bina ve salon girişlerinde kontrol edileceği için öğrencilerin yanında bulunmak zorundadır. Sınav bina ve salonlarına giriş için sınav giriş belgesi üzerinde yazan kurallara uyulmalıdır.

İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'ni görmek için tıklayınız.

  Ağırlıklı Not Ortalaması(ANO) ve Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) kavramları, öğrencinin bir üst yarıyıldan ders alıp alamayacağının, Koşullu (DC ve DD) harf notu olan derslerden geçip geçemeyeceğinin, öğrencinin kayıtlı olduğu programdan mezun olup olamayacağının ve mezun olursa mezuniyet derecesinin ne olacağının belirlenmesinde kullanılır.
1- AĞIRLIKLI NOT ORTALAMASI (ANO)
Sınıfta Oturan Öğrenci Görseli
  Ağırlıklı Not Ortalaması(ANO), bir öğrencinin belirli bir yarıyıl içinde aldığı derslerin ağırlıklı ortalamasıdır. ANO hesabı, her öğrenci ve her yarıyıl için ayrı ayrı yapılır. ANO hesaplanırken; bir öğrencinin belirli bir yarıyılda aldığı derslerin her birinin başarı notu (harf notlarının dörtlük sistemdeki karşılıkları) bu derslerin kredi saatleri ile çarpılır ve elde edilen sonuçlar toplanır. Toplam sonuç söz konusu derslerin kredi saatleri toplamına bölünerek ANO bulunur (Tablo 1). Sonuçlarda, virgülden sonrası iki haneye yuvarlanır.
  ANO hesaplaması, her yarıyıl için o döneme özgü olarak ayrı ayrı yapılır. Başarı notları G (Geçti) ve M (Muaf) ile takdir edilen dersler, ANO hesaplamasına katılmaz. Bir öğrencinin belirli bir yarıyıl için ANO’sunun hesaplanabilmesi için:
  1. O yarıyılda aldığı derslerin neler olduğunun,
  2. Bu derslerin kredi saatlerinin,
  3. Öğrencinin bu derslerde aldığı dört üzerinden bağıl notların bilinmesi gereklidir.
KREDİ

  Tüm açık ve uzaktan öğretim programlarında yer alan derslerin ders yüküne göre Kredi ve AKTS’si belirlenir. Derslerin Kredi ve AKTS bilgileri Müfredat programlarında ve AKSİS otomasyon sisteminde yer alır. ANO ve AGNO Kredi yüküne göre hesaplanır. Dersleri ve kredi yüklerini ilgili program sayfasından da inceleyebilirsiniz.
DERS BAŞARI NOTU
ANO hesaplanır iken derse ait ders başarı notunun 4’lük sistemdeki karşılığı ağırlık katsayısı olarak kullanılır. Ders harf notlarının, 4’lük sistemdeki karşılıkları (ağırlık katsayı değerleri) aşağıdaki tablodaki gibidir.



Ders Başarı Notu
2. AĞIRLIKLI GENEL NOT ORTALAMASI (AGNO)

  AGNO hesaplanır iken, ilk yarıyıldan itibaren bir öğrencinin aldığı tüm derslerin başarı notu, bu derslere ait kredi saatleri ile ayrı ayrı çarpılır; elde edilen çarpımlar toplanır ve tüm derslerin kredi saatleri toplamına bölünür(Tablo 1). Sonuçlarda, virgülden sonrası iki haneye yuvarlanır.
  Başarı notları G (Geçti) ve M (Muaf) ile takdir edilen dersler, AGNO hesaplamasına katılmaz AGNO hesaplamalarında yarıyıllar ayrı ayrı gözetilmez, bir öğrencinin aldığı tüm derslerin 4’lük sistemdeki ders başarı notları ile kredilerine göre ağırlıklı aritmetik ortalama alınarak hesaplama gerçekleştirilir. AGNO, yarıyılların ANO’larının basit aritmetik ortalaması değildir.
  Aşağıdaki tabloda (Tablo 1), bir öğrencinin üç yarıyıl boyunca aldığı derslerin kredilerine ve bu derslerin başarı notlarına göre ANO ve AGNO’larının nasıl hesaplandığı gösterilmektedir.
TABLO 1: ANO ve AGNO için Örnek Hesaplama

1. Yarıyıl 2. Yarıyıl 3. Yarıyıl
A) AGNO’NUN KOŞULLU GEÇME VE DERS ALMA İŞLEMİNDEKİ FONKSİYONU

  AGNO değeri, bir öğrencinin koşullu geçme konumuna geldiği (yani DC ve DD aldığı) derslerden geçip geçemeyeceğinin ve üst yarıyıllardan ders alıp alamayacağının belirlenmesinde kullanılır.
check Kayıt yaptırdığı eğitim-öğretim yılının ikinci yarıyılından itibaren alması gereken tüm derslerinden başarılı (FF harf notu bulunmayan) ve AGNO’su 2,50 üstünde olan öğrenciler geçtikleri yarıyılın derslerinin yanında ön şartlı veya bağlantılı şartlı olmayan üst yarıyılın ders/derslerini de alabilir.
check Bir dersten (DC) ve (DD) harf notlarından birini alan öğrenci o dersi koşullu olarak başarmış sayılır. Mezuniyette koşullu başarılı notların, başarılı kabul edilebilmesi için öğrencinin AGNO’sunun en az 2.00 olması gerekir.
check Öğrenciler ders seçer iken AGNO değerine bakılmaksızın alt dönemlerden başarısız oldukları (FF harf notu) derslerini öncelikli olarak seçmelidir.
check Koşullu başarılı (DD ve DC) derslerde, not yükseltmek amacıyla ders tekrar alınır ise ANO ve AGNO hesaplamalarında öğrencinin bu derslerden aldığı en son not geçerlidir.

 

B) AGNO’NUN MEZUNİYET DURUMUNDAKİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN ÖNEMİ

  Öğrencilerin bir bölümden mezun olabilmeleri için:
  1. Müfredatta belirtilen tüm çalışmaları(ders, staj, tez çalışması vb.) ve AKTS yükümlülüklerini tamamlamış olması
  2. Mezuniyet için Ağırlıklı Genel Not Ortalamasının (AGNO) en az 2.00 olması gerekir.
  Mezuniyet için Ağırlıklı Genel Not Ortalamasını (AGNO) tutturamayan öğrenci mezun olamaz. Bu durumdaki öğrenciler öncelikle Koşullu başarılı (DD ve DC harf notlu) derslerden bazılarını tekrarlayarak ortalamalarını 2.00 veya üzerine çıkarmayı hedeflerler. AGNO’ları 2.00 üzerine çıkan öğrenciler mezuniyete hak kazanırlar.
   Öğrenciler, almaları gereken tüm derslerden başarılı olarak üniversite öğretimini tamamladıklarında ve AGNO’larını 2.00 değerinin üzerine yükselttiklerinde tüm dersleri içerecek şekilde hesaplanan AGNO, o öğrencilerin mezuniyet derecelerini gösterir.